Edebiyatçı-Yazar. Ömer Kamil Yılmaz
MUĞLA KIZ ÖĞRETMEN OKULU ve BAZI MEZUNLARINDAN ANILAR-III
Kız Öğretmen Okulu binası Vali Recai Güreli zamanında Cumhuriyet Meydanı, Vali Konağı ve Hükümet Binası ile birlikte, Halkevi binası olarak yapılmıştır. Bu bina bittiği zaman, sağ tarafında Halk Oteli, sol tarafında Halkevi ve C. H. Parti binası vardı. Muğla'nın tanınmış simalarından, Emekli Coğrafya Öğretmeni İlhami Gazezoğlu, bu bina hakkında şu bilgileri vermiştir.
"Otel kısmı "Oteli Hususi Muhasebe" Özel İdare tarafından çalıştırılmış, bu binanın üstündeki katın yapımından önce, bahar ve yaz aylarında burada düğünler yapılırmış. Binanın üstündeki kat Bilgi Müteahhit Şevki Özer tarafından yaptırılmış, en üst kat daha sonraki yıllarda çıkılmış, böylece bina bugünkü halini almıştır. Daha sonraları bu binanın bugünkü Uygulama Oteli'nin olduğu yerde, Muğla Kız Meslek Lisesi, ardından Otelcilik Turizm Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli hizmet vermeye başlamıştır. Binanın ortasında büyük bir salon yer alırdı ve bu salonda piyesler oynanırdı. Binanın Halkevi olduğu dönemde telefunken bir radyosu, bilardo masası ile bir de piyanosu mevcuttu. Halkevi'nde o yıllar yoğun şekilde müzik faaliyetleri yürütülürdü. İlhami Gazezoğlu, 1950'li yıllarda bu Halkevi binasında CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek'in bilardo masasının üzerine çıkarak yaptığı bir konuşmayı dinlediğini de belirtmiştir."
1940 ve 1980'li yıllar arası dönemde, Türkiye Cumhuriyeti'nin her mesleğe olduğu gibi, çok sayıda öğretmene de ihtiyacı vardır. Ama görüyoruz ki, öğretmeni farklı mesleklerden alıp, okullara öğretmen olarak atamıyor, ilk ve Orta Okulu bitiren öğrencileri, öğretmen okuluna sınavla alıp, üç veya altı yıl okuttuktan sonra staj yaptırıyor ve ondan sonra öğretmenliğe kabul ediyor. Ayrıca o yıllarda okullarda başarılı olamayan öğrenciler ikmale kalır, ikmalde başarılı olamazsa, ikinci yıl aynı sınıfı tekrar eder, yine başarılı olamazsa belge alırdı. Günümüz okullarında böyle bir sistem yok, bu da günümüz öğrencilerinin iyi yetişmesini engelleyen bir durumdur. Çünkü ölçe ve değerlendirme sadece nota göre yapılmakta, ama başarısız olan öğrenci, not ortalaması, borçlu geçme gibi uygulamalar sayesinde bir şekilde sınıfını geçmektedir.
Muğla Kız Öğretmen Okulu'na girme koşullarına ve okulda okuyan öğrencilerin ders geçme sistemini incelediğimiz de, havadan geçmenin olmadığını gibi, bir müzik aleti çalma zorunluluğunun da olduğunu görmekteyiz. Ayrıca öğretmen olabilmek için ortaokul mezunları, hem yazılı hem de sözlü sınavdan geçirilerek alınmakta, yani bir seçme yapılmaktadır. Liselerdeki gibi ortaokulu bitirip, gidip liseye kayıt olma yoktur. Öğretmen Okullarına giriş sınavlıdır. Muğla Kız Öğretmen Okulu'na, Devlet Parasız Yatılı Sınavı'nı kazanan kız öğrenciler, bu okulda okuma hakkını elde etmekte idiler.11 Ekim 1957 tarihli Muğla Gazetesi'nde" Muğla'nın Kazandığı Muazzam Zafer" başlıklı yazıda dönemin Muğla Valisi Esat Kaya Ayman'ın yaptığı şu konuşma yer almıştır.
" .
Muhterem arkadaşlar! Öğretmenlik Darülmuallim Mektebi'nin açılmasıyla esaslı bir meslek haline gelmiştir. Bir asırdan fazla bir maziye sahip olan öğretmenlik mesleği, Cumhuriyet devrinde bilinçlenmiş, son yıllar içinde yeni okulların açılmasıyla memleketin en ücra köşelerine kadar dağılmıştır. Öğretmenlik mesleğinin kutsiyeti üzerinde ne söylense azdır. Hepimiz bu mesleğin feragat sahibi mensuplarından feyz aldık. En güzel anılarımız şüphesiz ki okullarda geçirdiğimiz zamanlardır. Bu değerli öğretmenlik mesleğini seçenler, çocuklarımıza mesleğin kıymetini ve meslek aşkını vereceklerine eminim." Demiştir." a, g, yazı
Öğretmen Okulunun faaliyette olduğu yıllarda çıkan gazetelere baktığımızda okulla ilgili önemli bilgiler verilmektedir. Örneğin 23. 09. 1965 tarihli Devrim Gazetesi'nde" Öğretmen Okulu Yatılı Sınavlarının Sonuçları" yayımlanmıştır. Bu haberde:
" Muğla İlköğretmen Okulu için, bundan bir süre önce yapılan devlet parasız yazılı sınavlarını 69 öğrenci kazanmıştır. Bu öğrencilerde üçte biri 5 Ekim 1965 Salı günü yapılacak sınavda eleneceklerdir. Ayrıca Muğla İlköğretmen Okulu'nda gündüzlü olmak isteyen öğrencilerin sayısı 500'ün üzerinde olduğu için, bu öğrenciler 6/7 Ekim gününde Türkçe ve Matematik yazılı sınavları alınacak ve sınav sonucunda başaralı olanların bir kısmı okula alınacaktır..." a, g, yazı
Şunu belirtelim ki, okulda öğrenci olabilmek için çok sayıda öğrenci sınavlara girmiş, ancak çok az sayıda öğrenci bu okulda okuma hakkını elde etmiştir. Örneğin: Ekim 1965 tarihinde salı günü yapılan sınavda başarılı olan 69 öğrenci mülakat sınavına alınmış, bunların içinden 26'sı elenerek, 43 öğrenci bu okulda okumaya hak kazanmıştır. Kazanan öğrencilerin listeleri asılmış ve 18 Ekim 1965 tarihinde Muğla İlköğretmen Okulu'nda hazır bulunmaları bilgisi verilmiştir. Bu okul öğrencileri, son sınıfa geldiklerinde seçilen okullarda staja gönderilmiş, böylece okulda öğrendiklerini uygulama imkanı bulurken, aynı zamanda idari işleri de yapmayı elde etmişlerdir. Öğretmen okulları sadece köy öğretmeni çıkarmamış, öğretmen okulları üçüncü sınıfa geçen öğrencilerden başarılı olanlar Ankara'da açılmış olan Yüksek Öğretmen Okulu'na gönderilmiştir. Muğla Kız Öğretmen Okulu'ndan da Yüksek Öğretmen Okulu'nu kazanıp giden öğrenciler olmuştur.
Başlangıçta üç yıl olan öğretmen okulu 1970 yılında dört yıla çıkarılmıştır. Bu okullarda mandolin ve flüt çalma şartı vardır. Ayrıca okullarda sosyal etkinliklere gereken önem verilmiştir. Örneğin 5 Kasım 1959 yılında okul öğrencileri" Büyücü" adlı opereti oynamış, diğer yıllar içinde Namık Kemal ve Yunus Emre'yi anma programları düzenlemiştir.